Persoonlijke ontwikkeling: het is superbelangrijk. Maar hoe laat je medewerkers het beste uit zichzelf halen door te leren zoals ze dat willen? Met een Learning Experience Platform (LXP) bied je elke medewerker een gepersonaliseerde leeromgeving. Met content die steeds verder op maat wordt gesneden, learning in the flow of work en gamification. Een LXP maakt leren leuk en laat het leven in je organisatie. Digital HR Consultant Twan Akkers van worldofwork™ is overtuigd: het is de toekomst.
Elke medewerker is anders. Wat wil iemand leren? En hoe? Hoe beter je op de behoeften aansluit, hoe beter het resultaat. Met een Learning Management System (LMS) faciliteer je leren en ontwikkelen op verschillende manieren, maar ligt de focus vooral op het aanbieden en managen van het ‘verplichte werk’. Met een LXP is dat anders. Je biedt medewerkers een persoonlijke leerervaring, met training- en opleidingcontent die past bij hun individuele interesses, wensen en ambities. Dat doe je op een laagdrempelige, aantrekkelijke manier, terwijl je ook nog eens kennisdeling stimuleert. Zij blij, je organisatie blij: een win-win dus.
Je kent het wel van apps zoals Netflix of Spotify, op basis van je persoonlijke profiel en je kijk- of luistergedrag krijg je passende content voorgesteld. Hoe meer je de app gebruikt, hoe beter het aanbod op je voorkeuren is afgestemd. Een LXP werkt op dezelfde manier. Een medewerker maakt een persoonlijk profiel door een aantal vragen te beantwoorden en ‘traint’ vervolgens het systeem telkens door voor bepaalde content te kiezen. Met andere woorden: een LXP doet aan machine learning, een vorm van artificial intelligence. Zo ontstaat gaandeweg een persoonlijke leeromgeving, waarin de aangeboden training- en opleidingscontent steeds beter aansluit op de wensen van een medewerker.
Ook de look & feel van een LXP doet denken aan die van populaire apps uit de privéomgeving: mooi om te zien en makkelijk om te bedienen. Liken, taggen, comments geven, trainingen en opleidingen aanbevelen aan collega’s of direct met iemand delen: het kan allemaal. Je kunt zelfs mensen eigen training- en opleidingcontent voor hun team laten maken. Zo wordt leren leuker, socialer en gaat het meer leven in je organisatie. Door het inbouwen van een spelelement daag je medewerkers extra uit. Denk aan een ‘leaderboard’, dat laat zien wie het meest actief is op het gebied van leren en ontwikkelen, of aan het verdienen van verschillende soorten badges. Uiteraard met als kanttekening dat de onderlinge rivaliteit niet tot het uiterste wordt gedreven door dit soort gamification.
Hoe makkelijker je medewerkers de juiste training- en opleidingcontent vinden, hoe meer ze er gebruik van maken. Met een LXP ontdekken ze niet alleen zelf passende content zoals interactieve trainingen, podcasts of instructievideo’s. Via koppelingen met veelgebruikte applicaties krijgen ze bijvoorbeeld ook contentsuggesties als ze ergens vastlopen. Zoeken ze bepaalde informatie via de browser? Het LXP denkt mee en stelt direct beschikbare content voor op basis van de gebruikte zoektermen. Met een muisklik wordt de bijbehorende training geopend. Learning in the flow of work noemen ze dat, met snack sized of bite sized content. In goed Nederlands: hapklare brokken.
Vanzelfsprekend wil je wel controle houden over hoe je medewerkers zich ontwikkelen en wat ze allemaal leren. En hoe zorg je dat ze de voor hun functie vereiste trainingen en opleidingen zeker volgen? Dit soort kritische kennis en vaardigheden kun je nog steeds toewijzen. Gebruik je je LXP als een schil op je LMS, dan push je gewenste content van gekoppelde e-learningplatforms via je LMS. Maar het is ook mogelijk om rechtstreeks content van externe aanbieders naar je LXP te laten pushen.
Met uitgebreide rapportagemogelijkheden geeft een LXP je inzicht in wat en hoeveel je medewerkers leren. Maar hoe houd je inhoudelijk de vinger aan de pols? Is de content die je medewerkers ophalen wel goede content? Daarvoor stel je een curator aan. Zo’n curator controleert bijvoorbeeld ook voor publicatie of een zelfgemaakte training aan de eisen voldoet. Of werk met zogenaamde subject matter experts, de interne specialisten. Zij creëren trainingen of doen de vakinhoudelijke checks. Door medewerkers trainingen te laten beoordelen, bijvoorbeeld met sterren, weet je hoe de content in de praktijk wordt gewaardeerd.
Gepersonaliseerd leren is de toekomst. Met een LXP maak je het medewerkers makkelijker en leuker om zelf te leren en aan de slag te gaan met hun ontwikkeling. Ze vinden snel en intuïtief de content die ze willen en nodig hebben.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op